Počet záznamů: 1  

Replacing starch by pectin and inulin in diet of early-weaned rabbits: effect on performance, health and nutrient digestibility

  1. 1.
    0027750 - ÚŽFG 2006 RIV PL eng J - Článek v odborném periodiku
    Volek, Z. - Marounek, Milan - Skřivanová, V.
    Replacing starch by pectin and inulin in diet of early-weaned rabbits: effect on performance, health and nutrient digestibility.
    [Náhrada škrobu pektinem a inulinem v dietě časně odstavených králíků: vliv na užitkovost, zdraví a stravitelnost živin.]
    Journal of Animal and Feed Sciences. Roč. 14, - (2005), s. 321-331. ISSN 1230-1388. E-ISSN 1230-1388
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z50450515
    Klíčová slova: rabbit * starter diet * starch
    Kód oboru RIV: ED - Fyziologie
    Impakt faktor: 0.316, rok: 2005

    The aim of this study was to evaluate the effect of partial replacement of starch by pectin or pectin and inulin a diet of early-weaned rabbits. A total of 180 (60 per group) and 18 (6 per group) rabbits, 21 days old at the beginning of the experiment, were used for growth performance and intestinal traits evaluation, respectively. Digestibility of nutrients was measured individually (9 rabbits per group) between 49-53 days of age. A control, P (pectin) and PI (pectin+inulin) diet were formulated. For the whole fattening period, the lowest mortality was observed in rabbits fed the PI diet. Total VFA concentration in the caecum of rabbits fed diet supplemented with inulin (PI diet) was significantly higher and the pH lower than in the caecum of other rabbits.

    Časný odstav králíků přináší některé výhody, je však doprovázen vysokými úhyny. Byly proto připraveny dvě alternativy k běžné krmné směsi, v nichž byl snížen obsah škrobu a zvýšen obsah pektinu nebo obsah pektinu a inulinu. Nejnižší úhyny byly zaznamenány ve skupině králíků přijímajících směs s pektinem i inulinem. Inulin zvyšoval tvorbu těkavých mastných kyselin v slepém střevu a pektin zvyšoval viskozitu obsahu tenkého střeva.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0117805
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.