Počet záznamů: 1  

Možnosti odchovu plůdku candáta obecného (Sander lucioperca) v kontrolovaných podmínkách - krátký přehled

  1. 1.
    0024966 - ÚBO 2006 RIV CZ cze J - Článek v odborném periodiku
    Baránek, V. - Mareš, J. - Prokeš, Miroslav - Jirásek, J. - Spurný, P.
    Možnosti odchovu plůdku candáta obecného (Sander lucioperca) v kontrolovaných podmínkách - krátký přehled.
    [The rearing possibilities of Zander (Sander lucioperca) fry under controled conditions - a short review.]
    Bulletin VÚRH Vodňany. Roč. 41, č. 3 (2005), s. 128-134. ISSN 0007-389X
    Grant CEP: GA MZe(CZ) QF4118
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z60930519
    Klíčová slova: zander * fry rearing * controlled conditions
    Kód oboru RIV: GL - Rybářství

    Jsou sumarizovány možnosti odchovu larev a juvenilních jedinců candáta obecného (Sander lucioperca) v kontrolovaných podmínkách. Odchov larev je velice problematický, hlavními limitujícími faktory jsou: malá počáteční velikost larev (celková délka 5,0-5,5 mm a hmotnost 0,3-0,5 mg), malý ústní otvor, problematické naplňování plynového měchýře a potřeba krmení živou potravou z důvodu nedostatečného stupně vývoje trávicícho ústrojí. V současné době existuje mnoho literárních informací o technologii převodu rychleného candátího plůdku z přirozené potravy na suchou dietu. Některé existující metody: přímé převádění na umělou dietu, kombinace (tzv. "co-feeding") suché diety s přirozenou potravou (Chironomus sp., Tubifex spp., mleté ryby) a převod s polovlhkou krmnou směsí na bázi rybího masa. Optimální teplota pro převádění a další odchov plůdku candáta obecného se pohybuje v rozmezí 22-24°C. Počáteční hustota obsádky pro převod neovlivňuje statisticky průkazně parametry přežití a růstu.

    The rearing possibilities of zander (Sander lucioperca) larvae and juveniles under controlled conditions are summarized. Rearing of zander larvae is very problematic, major limited factors are: small initial size of larvae (total length 5.0-5.5 mm and weight 0.3-0.5 mg), very small mouth, problematic swimm bladder inflation and a need of feeding live feed, because the digestive system is not fully functional. Lots of literature information exists about technology of weaning of advanced zander fry from natural diet to formulated feed. There are several methods of weaning: direct converting to formulated feed, co-feeding with natural feed (Chironomus sp., Tubifex spp., minced fish) and converting with semi-moist feeding mixture on the base of fish. Optimum temperature for weaning and rearing of zander fry fluctuate in the range 22-24°C. Initial stocking density for converting does not influence statistical significant parameters of survival and growth.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0115422
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.